CZ EN

Udržitelné a zdravé stravování

Na udržitelné a zdravé stravování se zaměřil dnešní kulatý stůl pořádaný Světovým fondem na ochranu přírody (WWF) a Státním zdravotním ústavem.

Kolegyně Monika Dobrovodská na něm představila teze minimálních standardů odpovědného veřejného zadávání pro dodávky potravin do institucionálního stravování jako součásti připravovaného Akčního plánu udržitelného nakupování, jednoho ze zásadních implementačních opatření Národní strategie veřejného zadávání.
Ke stažení zde.

Minimální standardy OVZ pro potraviny se zaměří např. na sezónní a čerstvé ovoce a zeleninu, potraviny z ekologického zemědělství, zvýšení nabídky bezmasých pokrmů, vyloučení vajec z klecového chovu, kávu z tzv. spravedlivého obchodu (fairtrade), doporučí nákupy od sociálních podniků či farem a ukáže možnosti, jak zkrátit dodavatelské řetězce a nakoupit potraviny, které nebyly produkovány na druhé straně planety.
Představu, jak udržitelným stravováním přispět ke zdraví planety přiblížil i WWF.