Příklady dobré praxe

Udržitelná zelenina z blízka pro vídeňská pečovatelská zařízení

  • Zadavatel: Město Vídeň, Rakousko
  • Název VZ: Rámcová dohoda na dodávku zeleniny pěstované přímo v půdě nebo na ní
  • Širší společenské zájmy: 30% zeleniny z ekologického zemědělství, další udržitelné aspekty, včetně zkrácení přepravní vzdálenosti a udržitelné dopravy
  • Hodnocení: Cena (30%), Kvalita (40%), Zaměstnanci (5% - minimálně 15 zaměstnanců), Koncepce logistiky (15%, včetně zkrácení přepravní vzdálenosti: nabídka s nejkratší dodací vzdáleností z oblasti produkce do příslušné lokality ve Vídni: 5 bodů, druhá nejkratší: 3 body, třetí nejkratší. 1 bod, všechny ostatní: 0 bodů)
  • Předpokládaná hodnota VZ: 700 tis. Eur

Projekt: Nemocniční strava – zlepšení stravy v nemocnicích (Globopol)

  • Název VZ: Projekt: Nemocniční strava – zlepšení stravy v nemocnicích (Globopol)
  • Širší společenské zájmy: Ekologicky šetrná řešení

Aspekty udržitelného stravování (Jičín)

  • Zadavatel: Město Jičín
  • Název VZ: Využití udržitelných aspektů při stravování
  • Širší společenské zájmy: Koncept udržitelnosti ve vztahu k občerstvení a stravování zahrnující nákupy sezónního občerstvení, zapojení lokálních podniků, podporu praxe učňů, minimalizaci odpadů. Město systematicky hledá odpovědná a udržitelná řešení spočívající v efektivním vynakládání svěřených veřejných prostředků.

Výběr provozovatele kantýny (MPSV)

  • Zadavatel: Česká republika – Ministerstvo práce a sociálních věcí
  • Název VZ: VÝBĚR PROVOZOVATELE KANTÝNY V BUDOVĚ MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, Na Poříčním právu 1, Praha 2
  • Širší společenské zájmy: Podpora sociálních podniků
  • Hodnocení: 80 % nejnižší součet cen vybraného sortimentu, 20 % bude-li plnění provozováno sociálním podnikem
  • Právní předpis: dle zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku (veřejná soutěž o nejvhodnější nabídku v souladu s § 1772 a násl. OZ)

Zajištění občerstvení a biopotraviny do škol (Město Lens, Francie)

  • Zadavatel: Město Lens, Francie
  • Název VZ: Zajištění občerstvení a biopotraviny do škol
  • Širší společenské zájmy: Požadavek bio potraviny, ekologicky šetrná řešení, konkrétně 20% dodaných potravin musí pocházet z ekologického zemědělství, musí být respektována sezónnost potravin, snížení environmentální stopy služeb spojených s provozem školních jídelen, a to zejména prostřednictvím snížení odpadu z potravin, zvýšením povědomí dětí o udržitelném rozvoji a poskytnutím školení o udržitelnosti zaměstnancům školních jídelen.
  • Hodnocení: Aspekty odpovědného zadávání byly předmětem hodnocení
  • Předpokládaná hodnota VZ: 2,2 mil. EUR

Dodávky jídla pro školy a zařízení sociální péče (Rada hrabství Northumberland, Velká Británie)

  • Zadavatel: Rada hrabství Northumberland , Velká Británie
  • Název VZ: Dodávky jídla pro školy a zařízení sociální péče
  • Širší společenské zájmy: Podpora místních malých a středních podniků
  • Hodnocení: 60 % kvalita, 40% cena
  • Předpokládaná hodnota VZ: 3 mil. liber

Zajištění stravování pro Dopravní podnik Londýn (Dopravní podnik Londýn, Velká Británie)

  • Zadavatel: Dopravní podnik Londýn (Transport for London – TfL)
  • Název VZ: Zajištění stravování pro Dopravní podnik Londýn
  • Širší společenské zájmy: Požadavek na udržitelnou spotřebu, zejména etické nakupování (fairly traded products) a ekologicky šetrná řešení, konkrétně 1) aby byl všechen odpad z jídla kompostován, 2) další odpad recyklován, 3) všechno jednorázové balení musí být z recyklovatelného materiálu a všechen použitý olej musí být sebrán a druhotně využit. Jídlo musí být nejméně 50% jídla z lokálních potravin, všechna použitá vajíčka od slepic z volných výběhů, maso ze zvířat chovaných v certifikovaných chovech. Požadovány jsou sezónní a certifikované potraviny (vč. etického nakupování), nesmí se používat ryby ze seznamu těch, kterým hrozí vyhynutí.
  • Hodnocení: Aspekty odpovědného zadávání nebyly předmětem hodnocení
  • Předpokládaná hodnota VZ: není uvedeno

Zajištění stravování ve školách (město Řím, Itálie)

  • Zadavatel: Město Řím (Roma Capitale)
  • Název VZ: Zajištění stravování ve školách
  • Širší společenské zájmy: kritéria zohledňující dopady na životní prostředí: Požadavek separace odpadu potravinového a nepotravinového, použití mycích prostředků s nízkými environmentálními dopady a biologickou rozložitelnost materiálů výrobků pro jedno použití. Mezi kritéria uplatňovaní na potraviny a jídla patřil např. požadavek kontrolovaného ekologického zemědělství, zákaz geneticky modifikovaných surovin, garance čerstvosti potravin
  • Hodnocení: Aspekty odpovědného zadávání nebyly předmětem hodnocení
  • Předpokládaná hodnota VZ: není uvedeno